close

Contact rapid

Ab cupiditate doloremque eligendi necessitatibus omnis.

close

Formular cerere ofertă

DAX- Totul despre parchet. Din 1992.

    Nume (obligatoriu)
    E-mail (obligatoriu)
    Telefon (obligatoriu)
    Observații

    Utile

    Informatii utile

    Va punem la dispozitie informatii utile cu privire la montajul parchetului masiv: montaj Deck, stiluri de montaj, incalzirea prin pardoseala, instructiuni de montare in sistem flotant, instructiuni instalare parchet, intretinerea parchetului, montajul parchetului de baie, normative pentru montarea parchetului prefabricat in cazul incalzirii etc.

    Montaj Deck

    Instalare sistem clasic

    Instalare cu suruburi aparente: se recomanda a se tine cont de orientarea fibrei lemnului si a nuantelor de culoare înainte de instalare, pentru a aseza podelele în aceeasi directie.

    Distanta dintre lamele: in raport cu schimbarile de temperatura si umiditate din aer, podelele se vor contracta sau dilata – se recomanda verificarea umiditatii lemnului inainte de montare – pentru instalare se vor respecta urmatoarele reguli: distanta dintre lamele sa fie de minimum 5-10 mm; aceasta distanta permite contractia/dilatarea lemnului fara a afecta terasa – pentru instalarea pe perete (fatada) sau alt element fix se va pastra o distanta de minimum 10 mm intre suprafata de baza si deck.

    Imbinarea pe lungime: fiecare lamela trebuie sa aiba capetele fixate pe suport cu cel putin cate doua suruburi, pentru a elimina deformarea lemnului.

    Gaurirea: folositi o rigla pentru a trasa aliniamentul corect apoi realizati gaurirea pentru suruburi (pentru suruburi de 6 mm folositi freza de 5 mm) – distanta intre gauri si capatul lamelei trebuie sa fie de max. 5-7 cm (si min. 2 cm) pentru eliminarea deformarii la capete – folositi cate doua suruburi pe latime – lungimea suruburilor sa fie de cel putin doua ori grosimea lamelelor.

    Suruburi: recomandam utilizarea exclusiv a suruburilor din otel inoxidabil si infiletarea acestora cu viteza redusa – capatul surubului se ingroapa complet in podea.

    Instalare cu sistem iClip

    Asezati profilul de capat pe suporti si fixati-l cu suruburi – prindeti cate un clips pe fiecare bara suport (gauriti in prealabil cu freza de 3.5 mm) – fixati lamela in clipsuri, folosind un ciocan de cauciuc si o bucata de lemn – fiecare capat trebuie fixat cu cate doua clipsuri, unde exista imbinare pe lungime se fixeaza ambele capete – utilizati bare suport de 42*70 mm sau 50*50 mm, asezate orizontal – continuati pana se monteaza intreaga terasa – ultima piesa poate fi o lamela asezata vertical sau un profil de capat.

    Finisare: slefuiti usor capetele vizibile pentru a obtine o muchie inclinata, sau folositi un profil de capat, disponibil la cerere.

    Instalare cu sistem iFix

    Consultati instructiunile pentru instalarea iDeck clasic.

    Inainte de a incepe montajul, asezati toate lamelele in pozitia finala, pentru a trasa mai usor aliniamentele de gaurire. Impreuna cu cepurile este ambalata si o freza speciala pentru realizarea gaurilor pentru acestea. Dupa realizarea gaurilor pentru cepuri, gauriti lamelele iDeck si barele suport cu o freza de 4 mm ambalata impreuna cu suruburile. In continuare fixati podelele cu suruburi apoi introduceti cepurile cu partea conica in jos, folosind si un ciocan din cauciuc. Utilizati adeziv pentru lemn D4 pentru fixarea cepurilor. Excesul de adeziv trebuie inlaturat imediat cu un material textil. La final se poate slefui suprafata pentru a obtine un efect deosebit.

    Stiluri de montaj

    Modele de montaj
    In functie de destinatia incaperii, de esenta lemnului si de preferintele beneficiarului, lamelele de parchet se pot monta in diverse stiluri, astfel incat sa alcatuiasca desene, ca urmare a modului de dispunere.

    Stil „ENGLEZESC”
    Lamelele de parchet, chiar si de lungimi diferite, vin dispuse in sensul lungimii lor: pot fi asezate paralel cu peretii, pe directia sursei de lumina (preferabil pentru ca estompeaza imbinarile), fie in diagonala, caz in care lumina cade transversal.

    Stil „SOLZI DE PESTE”
    Presupune dispunerea lamelelor la 90° intre ele, in siruri paralele, astfel incat capatul uneia se uneste cu latura mare a celeilalte.

    • solzi de peste – drept – se pleaca din centrul camerei cu unghiurile in directia sursei de lumina.
    • solzi de peste – in diagonala – se pleaca in diagonala de la usa.

    FASII SI BENZI
    Zona perimetrala constituita dintr-o fasie este diferita ca geometrie de zona centrala, delimitarea facandu-se din elemente dispuse sub forma unei benzi intre diversele figuri.

    PATRATE sau SAH
    Presupune alaturarea unui numar de lamele, alternand modul de dispunere vertical si orizontal si pe diagonala.

    Incalzirea prin pardoseala

    Parchetul Barlinek triplu stratificat este recomandat pentru a fi folosit atunci cand avem de a face cu incalzirea prin pardoseala.

    Temperatura suprafetei podelei nu poate depasi 27ºC.

    In cazul in care parchetul este lipit de substrat atunci cel mai bine este sa folositi adezivul poliuretanic monocomponent.

    Tipuri de lemn recomandate: STEJAR, STEJAR ROSU, FAG, ARTAR, FRASIN, MESTEACAN, CIRES, JATOBE, MERBAU, WENGE, BADI, TALI, NUC, IROKO

    Aceste specii se caracterizeaza printr-un grad foarte scazut de contractare si dilatare si o lunga perioada de timp pentru atingerea unui echilibru higroscopic. Datorita acestor proprietati, suprafata podelei decorative timp de ani de zile isi va pastra valorile initiale.

    Normativ pentru montarea parchetului prefabricat in cazul incalzirii

    La montarea pardoselii din lemn peste sapa de beton este necesar un timp de 4-5 saptamani pana la uscarea in mod natural a sapei de beton. Pentru indepartarea definitiva a restului de umezeala din sapa, este necesar de respectat urmatorul proces de incalzire si de racire descris mai jos.

    La proiectarea incalzirii prin pardoseala trebuie tinut cont de faptul ca distanta dintre conducte sa fie mica (cca. 150mm ) pentru ca temperatura suprafetei sa poata fi repartizata uniform.

    Este de preferat utilizarea unuia din cele doua sisteme de incalzire prin pardoseala:

    1. Montarea conductelor de incalzire in sapa la minimum 4,5 cm sub suprafata sapei.
    2. Caldura este distribuita prin lamele metalice asezate liber sub suprafata interioara a pardoselii.

    Pentru ambele sisteme trebuie tinut seama de urmatoarele:

    1. Temperatura de suprafata a pardoselii nu trebuie sa depaseasca 26 °C, care este de fapt limita de temperatura care asigura confortul uman (incepand de la valoarea de 28°C apare fenomenul fizic de agitatie si desprindere a particulelor de praf.
    2. Sub sistemul de incalzire trebuie asigurata o buna izolatie termica prevazuta la suprafata cu o placa cu rol de bariera antivapori.

    SCURT SI CONCIS

    Temperatura la suprafata sapei nu trebuie sa depaseasca 28°C (nici macar la periferie!).
    Este neaparat necesara o izolatie eficienta si de durata impotriva umezelei si de o bariera antivapori, fara de care pardoseala din lemn se va deteriora cu siguranta.
    Lemnul de esenta tare asigura o conductibilitate a caldurii cu 30% mai buna decat lemnul de esenta moale, deci este de preferat.
    lntreaga suprafata a parchetului prefabricat va fi lipita de suport.
    lmbinarile cu lamba si uluc (nut si feder) se vor incleia numai frontal, iar la click parchet se vor taia profilele de pe lungime (rastnase) cu o lama ascutita de cutit.
    Procesele de incalzire si racire prescrise trebuie atestate de catre firma de instalalii de incalzire printr-un protocol.
    Climatul ideal al spatiul incalzit este: temperatura 20-22°C si umiditate 50- 60%.
    Umiditatea remanenta a sapei de ciment nu trebuie sa depaseasca 1,8% CM iar cea a sapei de mortar cu sulfat de calciu nu trebuie sa depaseasca 0,3% CM.

    Montarea parchetului in cazul incalzirii prin pardoseala – Lipirea

    Norma ONORM B 2247-7 de lipire obligatorie a parchetului prefabricat de pardoseala incalzita ofera cea mai buna metoda de montare, care asigura o transmisie buna a caldurii intre instalatia de incalzire si suprafata pardoselii si reduce procesul de deformare al lemnului Aceasta montare competenta trebuie facuta de catre un personal de specialitate care, in afara de protocolul procesului de incalzire al pardoselii, trebuie sa poata executa masuratori exacte ale umiditatii.

    INDlCATll

    Parchetul prefabricat din lemn de fag, mesteacan si frasin NU trebuie montat pe pardoselile prevazute cu incalzire din pricina proprietatilor specifice acestor tipuri de lemn: comportare la contractie si dilatare, pericol de crapare in timpul perioadelor de incalzire. In cazul in care umiditatea aerului pate fi mentinuta constanta tot timpul anului intre 50-60 %, se va putea folosi si un astfel de parchet.

    Sapa prevazuta cu instalatie de incalzire trebuie lasata sa se usuce bine (cam 21 de zile inainte de darea in folosinta a instalatiei) prin procese de incalzire si racire progresive. Procesele de incalzire si racire progresiva trebuie efectuate atat vara cat si iarna.

    Trebuie create conditii bune (dar lipsite de curenti de aer) de aerisire si trebuie avut grija ca pardoseala sa fie libera de orice materiale de constructie.

    Procesul de incalzire

    Se ridica temperatura conductei de alimentare incepand de la 25°C, zilnic cu 5°C, pana ce se atinge temperatura maxima. Se mentine temperatura maxima cateva zile, cel putin o zi pentru fiecare centimetru de sapa. Dupa aceea se coboara zilnic temperatura cu 5°C.

    Procesul de incalzire si racire se va repeta dupa o racire de 3 zile, de data aceasta insa nu se va mai face progresiv. Per total, perioda de incalzire trebuie sa fie de cel putin 14 zile. Fiecare zi suplimentara de incalzire reduce umiditatea in sapa, iar aceasta va avea efecte pozitive asupra durabilitatii pardoselii.

    lnainte de montarea parchetului trebuie verificata umiditatea remanenta a sapei, valoarea ei maxima admisa este de 1,8 % (procente de greutate ) conform masuratorilor CM, la sapa de ciment si 0,3 % la sapa de mortar cu sulfat de calciu. Probele trebuie luate in diferite locuri ale camerei/ camerelor (la fiecare etaj, cel putin o proba la 100 m2). Probele se vor lua manual, prin daltuire, orice incercare de daltuire electrica va denatura masuratorile.

    Procentul de umiditatea a lemnului la montarea parchetului este in mod obisnuit 7-9%.

    Deoarece in perioadele de incalzire procentul de umiditate a lemnului scade pana la 5-6%, se recomanda un procent mai mic de umiditate a lemnului la montarea parchetului.

    Montarea parchetului prin lipire

    Se va verifica planeitatea suportului de pardoseala. O valoare a inclinarii de +/- 2 mm pe o lungime de 2 m nu poate fi depasita. Daca se va folosi o masa de umplere pentru nivelare, trebuie avut gija ca aceasta sa fie total uscata inaintea montarii parchetului.

    Se aseaza primul rand de parchet prefabricat, in linie dreapta si paralel cu peretele, ca la dusumeaua pe suport elastic (folosind pene pentru pastrarea distantei intre perete si primul rand); se inlatura parchetul pentru scurt timp pentru a intinde adezivul cu un spaclu cu dinti (cu inaltimea dintilor de cca. 5 mm – in functie de sfatul producatorului) pentru aproximativ doua randuri de parchet. Necesarul de adeziv este de cca. 0,8-1 kg adeziv/m2. Se aseaza parchetul pe patul de adeziv si se fixeaza cu un mai de lemn. De asemenea, se va incleia parchetul lateral si frontal.

    Pentru a asigura o aderenta uniforma pe perioada de uscare a adezivului se vor aseza greutati potrivite pe parchetul proaspat lipit. Se vor indeparta urmele de adeziv imediat cu o carpa umeda.

    Dupa un timp de asteptare de 12-24 de ore se va incalzi si mentine dusumeaua timp de 57 zile la o temperatura de 25°C inainte de a fi data in folosinta.

    Climatul camerei

    Climatul recomandat: temperatura de 20°C (+/- 2°C) iar umiditatea aerului 50-60 %

    Daca nu se va tine cont de aceste masuri se poate ajunge la dilatatii sau contractii ale lemnului, pagubele neputand fi puse nici in seama producatorului, nici a distribuitorului.

    Instructiuni de montare in sistem „flotant”

    Asamblare de podeaua si exploatarea trebuie sa fie realizate la umiditate mediului inconjurator intre 45-60% si temperatura de la +18 ÷ 24°С. Umiditatea aerului trebuie sa fie pentru substratul: din beton 2%, din lemn 8%, din anhidrit 0,5%. Conform finisajului suprafetei de scandura pentru a curata si intretine stratul se vor folosi mijloace de curatire-intretinere destinate lemnului.

    FOLOSIREA ADEZIVILOR DE TIP DISPERSIV NU ESTE RECOMANDATĂ.

    Atentie: Lucrarile trebuie sa fie executate de catre profesionisti. Exploatarea intensiva a podelei va avea loc dupa circa 7 zile de la finalizarea montajului. Pentru finisare se vor folosi instrumente speciale.

    Intretinerea parchetului

    Racomandari pentru intretinerea curenta

    • plasarea unor bariere de praf sau covorase la intrarile exterioare si interioare, cu scopul de a retine praful, nisipul, pietricelele;
    • indepartarea prafului cu ajutorul aspiratorului sau maturii; nu folositi obiecte sau materiale care zgarie (spacluri, perii, etc.);
    • spalarea parchetului se face cu produse profesionale de intretinere potrivite lacului sau uleiului aplicat (detergenti gata preparati); nu spalati niciodata cu un mop ud pardoselile din lemn; apa si lemnul sunt “dusmani” intr-o locuinta, iar apa baltita poate da un aspect tern stratului de finisaj, poate deteriora lemnul si lasa in urma reziduri decolorante; stergerea urmelor de mancare sau alte picaturi imediat cu carpa uscata sau usor umezita (stergerea uscata);
    • mopurile, carpele, lavetele folosite la stergerea parchetului sa fie foarte bine stoarse inainte de folosire;
    • nu se folosesc produsele destinate vinilinului sau produse pentru ceramice pe pardoselile din lemn;
    • aplicati protectori sub picioarele obiectelor de mobilier pentru a preveni zgarierea;
    • nu aplicati ceara pe o pardoseala din lemn pe care s-a aplicat lac lucios.

    Intretinerea parchetului

    Dupa raschetarea parchetului – intarirea completa a lacului sau uleiului aplicat pe parchet, dureaza aproximativ 7-10 zile, timp in care sunt interzise:

    • calcarea pe parchet primele 24 ore
    • executarea altor lucrari interioare care produc deseuri (moloz, nisip, praf, vopseluri, etc.) ce deterioreaza finisajul parchetului
    • asezarea foliei de plastic sau a covoarelor
    • spalarea acestuia (se poate matura sau aspira)
    • deplasarea mobilierului greu pe suprafata acestuia

    ATENTIE! Odata cu trecerea timpului lacul se uzeaza in functie de solicitare. Tocurile pot deteriora suprafata lacului.

    Parchetul masiv cat si cel stratificat, fiind produse naturale vii, sunt influentate continuu de temperatura şi umiditatea ambientala; daca umiditatea ambientala este mare, lemnul va absorbi vapori de apa şi isi va mări volumul, iar dacă aerul este relativ uscat, iarna, cand camerele sunt incalzite, lemnul va elimina vaporii de apa, diminuandu-şi volumul rezultand rosturi inestetice intre lamele.

    De aceea este necesar să puteti controla umiditatea pe timpul verii cu ajutorul aparatelor de aer conditionat prin functia dezumidificare, iar pe timpul iernii puteti folosi umidificatoare de ambient.

    Asigurati un climat sanatos atat lemnului cat si dvs. insiva, mentinand o temperatura ambientala de 17-22° C si o umiditatea relativa a aerului de 40-60%.

    Montajul parchetului de baie

    Parchet 100% natural, obtinut din lemn exotic si indigen, rezistent la umiditate, care imbina functionalitatea, cu caldura si frumusetea emanata de acest produs unic al naturii.

    Pregatirea stratului suport

    • la turnarea sapei clasice se va crea o panta de scurgere catre sifonul de pardoseala
    • se va slefui si aspira sapa clasica
    • se va aplica rasina epoxidica in doua straturi la interval de 24 ore
    • se va presara nisip cuartos(element de legatura intre rasina epoxidica si sapa autonivelanta)
    • se va turna sapa autonivelanta,copiind prin turnare panta de scurgere

    Montajul parchetului

    • se va aclimatiza parchetul timp de 10-14 zile, in pozitia culcat nefiind scos din elementele de prindere
    • montajul parchetului se va face cu un adeziv flexibil cu elasticitate cat mai mare
    • se va lasa un rost de dilatare fata de orice mijloc fix de cca 5mm
    • se vor silicona cu un mastic cauciucat, atat rosturile dintre lamelele de parchet,cat si rostul de dilatare lasat la perete

    Finisajul parchetului cu ulei

    • se face cu masina de slefuit cu banda abraziva in faze succesive, cu granulatie din ce in ce mai fina
    • se vor aplica 2-3 straturi de ulei special pentru spatiile cu umiditate, la interval de 24 ore
    • se monteaza plinta (daca este cazul)

    Finisajul parchetului cu rasina epoxidica

    • se face cu masina de slefuit cu banda abraziva in faze succesive, cu granulatie din ce in ce mai fina
    • se va aplica rasina epoxidica in 2 straturi la interval de 24 ore
    • se va aplica un strat de lac compatibil cu rasina epoxidica, dupa matuire (usoara slefuire)
    • se monteaza plinta (daca este cazul)

    Nota!

    Montajul parchetului de baie trebuie facut numai de montatori profesionisti, pregatiti special in acest sens, altfel se pot crea daune ireparabile, compromitand intreaga pardoseala.

    Materialele folosite pentru montarea si finisarea parchetului de baie sunt produse speciale, destinate strict incaperilor cu umiditate si trebuiesc folosite ca atare.

    Contact Icon
    expand_less