Parchetul Barlinek triplu stratificat este recomandat pentru a fi folosit atunci cand avem de a face cu incalzirea prin pardoseala.
Temperatura suprafetei podelei nu poate depasi 27ºC.
In cazul in care parchetul este lipit de substrat atunci cel mai bine este sa folositi adezivul poliuretanic monocomponent.
Tipuri de lemn recomandate: STEJAR, STEJAR ROSU, FAG, ARTAR, FRASIN, MESTEACAN, CIRES, JATOBE, MERBAU, WENGE, BADI, TALI, NUC, IROKO
Aceste specii se caracterizeaza printr-un grad foarte scazut de contractare si dilatare si o lunga perioada de timp pentru atingerea unui echilibru higroscopic. Datorita acestor proprietati, suprafata podelei decorative timp de ani de zile isi va pastra valorile initiale.
Normativ pentru montarea parchetului prefabricat in cazul incalzirii
La montarea pardoselii din lemn peste sapa de beton este necesar un timp de 4-5 saptamani pana la uscarea in mod natural a sapei de beton. Pentru indepartarea definitiva a restului de umezeala din sapa, este necesar de respectat urmatorul proces de incalzire si de racire descris mai jos.
La proiectarea incalzirii prin pardoseala trebuie tinut cont de faptul ca distanta dintre conducte sa fie mica (cca.150mm ) pentru ca temperatura suprafetei sa poata fi repartizata uniform.
Este de preferat utilizarea unuia din cele doua sisteme de incalzire prin pardoseala :
- Montarea conductelor de incalzire in sapa la minimum 4,5 cm sub suprafata sapei
- Caldura este distribuita prin lamele metalice asezate liber sub suprafata interioara a pardoselii
Pentru ambele sisteme trebuie tinut seama de urmatoarele puncte:
- Temperatura de suprafata a pardoselii nu trebuie sa depaseasca 26 °C, care este de fapt limita de temperatura care asigura confortul uman (incepand de la valoarea de 28°C apare fenomenul fizic de agitatie si desprindere a particulelor de praf
- Sub sistemul de incalzire trebuie asigurata o buna izolatie termica prevazuta la suprafata cu o placa cu rol de bariera antivapori
SCURT SI CONCIS
Temperatura la suprafata sapei nu trebuie sa depaseasca 28°C (nici macar la periferie!).
Este neaparat necesara o izolatie eficienta si de durata impotriva umezelei si de o bariera antivapori, fara de care pardoseala din lemn se va deteriora cu siguranta.
Lemnul de esenta tare asigura o conductibilitate a caldurii cu 30% mai buna decat lemnul de esenta moale, deci este de preferat.
lntreaga suprafata a parchetului prefabricat va fi lipita de suport.
lmbinarile cu lamba si uluc (nut si feder) se vor incleia numai frontal, iar la click parchet se vor taia profilele de pe lungime (rastnase) cu o lama ascutita de cutit.
Procesele de incalzire si racire prescrise trebuie atestate de catre firma de instalalii de incalzire printr-un protocol.
Climatul ideal al spatiul incalzit este: temperatura 20-22°C si umiditate 50- 60%.
Umiditatea remanenta a sapei de ciment nu trebuie sa depaseasca 1,8% CM iar cea a sapei de mortar cu sulfat de calciu nu trebuie sa depaseasca 0,3% CM.
Montarea parchetului in cazul incalzirii prin pardoseala - Lipirea
Norma ONORM B 2247-7 de lipire obligatorie a parchetului prefabricat de pardoseala incalzita ofera cea mai buna metoda de montare, care asigura o transmisie buna a caldurii intre instalatia de incalzire si suprafata pardoselii si reduce procesul de deformare al lemnului Aceasta montare competenta trebuie facuta de catre un personal de specialitate care, in afara de protocolul procesului de incalzire al pardoselii, trebuie sa poata executa masuratori exacte ale umiditatii.
INDlCATll IMPORTANTE
Parchetul prefabricat din lemn de fag, mesteacan si frasin NU trebuie montat pe pardoselile prevazute cu incalzire din pricina proprietatilor specifice acestor tipuri de lemn: comportare la contractie si dilatare, pericol de crapare in timpul perioadelor de incalzire. In cazul in care umiditatea aerului pate fi mentinuta constanta tot timpul anului intre 50-60 %, se va putea folosi si un astfel de parchet.
Sapa prevazuta cu instalatie de incalzire trebuie lasata sa se usuce bine ( cam 21 de zile inainte de darea in folosinta a instalatiei) prin procese de incalzire si racire progresive. Procesele de incalzire si racire progresiva trebuie efectuate atat vara cat si iarna.
Trebuie create conditii bune (dar lipsite de curenti de aer) de aerisire si trebuie avut grija ca pardoseala sa fie libera de orice materiale de constructie.
Procesul de incalzire
Se ridica temperatura conductei de alimentare incepand de la 25°C, zilnic cu 5°C , pana ce se atinge temperatura maxima. Se mentine temperatura maxima cateva zile, cel putin o zi pentru fiecare centimetru de sapa. Dupa aceea se coboara zilnic temperatura cu 5°C.
Procesul de incalzire si racire se va repeta dupa o racire de 3 zile, de data aceasta insa nu se va mai face progresiv. Per total, perioda de incalzire trebuie sa fie de cel putin 14 zile. Fiecare zi suplimentara de incalzire reduce umiditatea in sapa, iar aceasta va avea efecte pozitive asupra durabilitatii pardoselii.
lnainte de montarea parchetului trebuie verificata umiditatea remanenta a sapei, valoarea ei maxima admisa este de 1,8 % (Procente de greutate ) conform masuratorilor CM , la sapa de ciment si 0,3 % la sapa de mortar cu sulfat de calciu. Probele trebuie luate in diferite locuri ale camerei/ camerelor (la fiecare etaj, cel putin o proba la 100m2). Probele se vor lua manual, prin daltuire, orice incercare de daltuire electrica va denatura masuratorile.
Procentul de umiditatea a lemnului la montarea parchetului este in mod obisnuit 7-9%
Deoarece in perioadele de incalzire procentul de umiditate a lemnului scade pana la 5-6%, se recomanda un procent mai mic de umiditate a lemnului la montarea parchetului.
Montarea parchetului prin lipire
Se va verifica planeitatea suportului de pardoseala. O valoare a inclinarii de +/- mm pe o lungime de 2 m nu poate fi depasita. Daca se va folosi o masa de umplere pentru nivelare, trebuie avut gija ca aceasta sa fie total uscata inaintea montarii parchetului.
Se aseaza primul rand de parchet prefabricat, in linie dreapta si paralel cu peretele, ca la dusumeaua pe suport elastic (folosind pene pentru pastrarea distantei intre perete si primul rand); se inlatura parchetul pentru scurt timp pentru a intinde adezivul cu un spaclu cu dinti (cu inaltimea dintilor de cca. 5 mm - in functie de sfatul producatorului) pentru aproximativ doua randuri de parchet. Necesarul de adeziv este de ca. 0,8-1 kg adeziv/m2. Se aseaza parchetul pe patul de adeziv si se fixeaza cu un mai de lemn. De asemenea se va incleia parchetul lateral si frontal.
Pentru a asigura o aderenta uniforma pe perioada de uscare a adezivului se vor aseza greutati potrivite pe parchetul proaspat lipit. Se vor indeparta urmele de adeziv imediat cu o carpa umeda.
Dupa un timp de asteptare de 12-24 de ore se va incalzi si mentine dusumeaua timp de 57 zile la o temperatura de 25°C inainte de a fi data in folosinta.
Climatul camerei
Climatul recomandat: temperatura de 20°C (+/- 2°C) iar umiditatea aerului 50-60 %
Daca nu se va tine cont de aceste masuri se poate ajunge la dilatatii sau contractii ale lemnului, pagubele neputand fi puse nici in seama producatorului, nici a distribuitorului.